Hvad er transportsyge?
Transportsyge er en generende tilstand, der kan opstå, når man skal rejse, hvadenten det er med bil, fly eller til søs. Både børn og voksne kan blive ramt, og symptomerne såsom kvalme, hovedpine og svimmelhed kan ødelægge turen. Tilstanden kan heldigvis behandles, hvilket du i denne artikel kan læse mere om.
Hvorfor opstår transportsyge?
Transportsyge er en dækkende betegnelse for køresyge, søsyge og luftsyge. Det opstår når kroppen er i bevægelse, men ikke kan koble bevægelserne registreret gennem øjnene, sammen med dem, man registrerer i benene eller vha. balancenerven i det indre øre. Børn har en tendens til nemmere at få transportsyge, hvilket måske kan tilskrives, at deres øjne er optaget af andet end vejen eller havet, samt at deres balancecenter i hjernen endnu ikke er færdigudviklet.
Symptomerne på transportsyge vil oftest starte med, at man føler sig svimmel og får kvalme. Særligt børn kan blive stille og indadvendte, hvilket man som forælder skal være særligt opmærksom på. Huden kan blive bleg og svedig, og nogle kan opleve en øget spytproduktion. Det kan til sidst ende med, at man kaster op, ligesom nogle også kan få hovedpine og blive ekstremt trætte. Det kan gå over af sig selv igen, men der kan gå lang tid.
Ovenstående har en negativ effekt på rejsen, især fordi symptomerne kan fortsætte efter transporten er overstået. Det kan derfor være rart at have medicin mod transportsyge med på rejsen, hvis nu en eller flere skulle blive ramt. Har man tendens til transportsyge, kan man med fordel tage medicinen inden afrejse, for at undgå, at symptomerne opstår.
Et godt råd mod køresyge er at fokusere på vejen forude, og ikke være optaget af andre ting såsom tablets, telefoner, at læse en bog mm. Er der tale om søsyge, kan det for nogle være rart at ligge ned. Kvalmen kan afhjælpes lidt ved ikke at spise alt for store eller fede måltider, samt undgå stærke lugte såsom parfume. Derudover kan frisk luft være lindrende for mange. Det er dog ikke altid, at man kan undgå transportsyge, selvom man er opmærksom på vejen eller får frisk luft, så nogle vil gerne lindre deres transportsyge med medicin.
Der findes to forskellige grupper af medicin mod transportsyge, som begge har indvirkning på hjernens balancecenter.
Antikolinergiske midler har en veldokumenteret effekt og findes som et plaster, man sætter på huden lige bag øret. Den store fordel ved plasteret er, at dets virkning holder i tre døgn. Der kan være nogle bivirkninger ved plasteret, såsom træthed, mundtørhed og forstoppelse. Det er ikke egnet til børn under 10 år, med mindre det er blevet anbefalet af lægen.
Antihistaminer kan ligeledes afhjælpe symptomerne på transportsyge. Her findes der flere forskellige slags som principielt er lige gode. Fordelen ved antihistaminer er, at de kan tages ved behov, og antihistaminerne Marzine eller Gotur kan gives til børn over 6 år. Den mest almindelige bivirkning er træthed. Bemærk, at antihistaminerne brugt til køresyge er forskellige fra dem man bruger i behandlingen af allergi, idet dem brugt til køresyge kan virke på balancecenteret i hjernen, mens dem brugt mod allergi ikke kan.
Fælles for medicinen mod transportsyge er, at det ikke er tilrådeligt at køre bil mens man tager det. Det er især pga. den sløvende effekt, der kan nedsætte opmærksomheden i trafikken. Man skal også være opmærksom på, at den sløvende effekt af alkohol eller anden sløvende medicin kan blive forstærket, så man bør undgå alkohol eller indtage det med varsomhed under samtidig behandling med medicinen.
Der findes alternativer til medicin mod transportsyge, men her er der ikke en dokumenteret effekt.
Nogle prøver med et kosttilskud indeholdende ingefær, men der er dog ingen studier der entydigt viser, at det har en effekt på kvalme. Du kan læse mere om ingefærs (manglende) effekt her.
Andre prøver produktet Sea-Band som er baseret på akupressur. Igen er det ikke lige så veldokumenteret som lægemidlerne, men kan måske virke for nogen.
DinApoteker.dk Februar 2023