Tilbage

Skal jeg lade min hund vaccinere?

Når du får dyrlægen til at vaccinere din hund, sikres hunden effektiv beskyttelse mod mange alvorlige sygdomme, og ligeledes vaccination af én hund, at smitten spredes til andre hunde.

Hvornår skal min hund vaccineres?

Normalt vaccineres hvalpen første gang mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse ved 7-8 ugers alderen, dvs. normalt kort før den forlader opdrætteren. Dermed beskyttes hvalpen mod eventuel smitte, som den teoretisk kan støde på i de nye omgivelser.
Normalt vaccineres hvalpen igen ved ca 12 og evt. 16 uger og dernæst igen ved ½-1 års alderen.
Helt som med de meget omtalte COVID-19 vacciner til mennesker, er der forskel på vacciner – og anbefalingerne er lavet på baggrund af den statistik og de mange undersøgelser, der er lavet. Anbefalingerne tager hensyn til hundene. Derfor anbefaler vi selvfølgeligt at du lader din hvalp følge de vaccinationsprogrammer, dyrlægerne bruger. Husk at dyrlægen kun vil din hund det bedste!
Alle eksperter anbefaler at hvalpe gives en god basisvaccination der som nævnt omfatter hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Er den "startet op efter forskriften" kan den derefter normalt nøjes med en revaccination hvert tredje år. Vend det evt. med din dyrlæge.
Eksperter anbefaler vaccination mod leptospirose og kennelhoste skal dog gives årligt, hvis din hund har behov for beskyttelse mod disse sygdomme. Leptospirose anbefales, hvis din hund færdes i "det fri og drikker af vandpytter, og lever et rigtigt hundeliv i naturen" og kennelhoste, hvis den er sammen med andre hunde – og også hvis den ind imellem skal på hundekennel.
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, om hunden er rask har det godt på dagen for vaccination. Og du skal kun få din hund vaccineret, når den er rask på vaccinationsdagen. Vi anbefaler, at du sørger for lidt ro en dags tid efter vaccinationen. Den er måske ikke helt på toppen, når immunsystemet kører på højtryk.
I øvrigt kan angreb af indvoldsorm og deres larver kan påvirke immunforsvaret negativt, så hunden udvikler en dårligere beskyttelse efter vaccinationen.
Hvis hvalpen er behandlet mod orm hos opdrætteren, er det normalt ikke nødvendigt med en ekstra ormekur før vaccination. Men hvis hvalpen ikke er behandlet mod orm tidligere, er det en god idé at give hvalpen ormekur ca. en uge før vaccinationen. Ormemidler kan i øvrigt kun købes på recept, så du kan roligt spørge din dyrlæge til råds, når du skal have vaccineret hunden.
Vacciner består som bekendt af modificerede virus og bakterier, der er gjort inaktive og svækkede, naturligvis for at de ikke formår at ikke at give den alvorlige sygdom, de skal virke imod. Men de er i stand til at starte hundens beskyttelse, idet hundens immunforsvaret danner beskyttelse mod smitstofferne i vaccinen, og således får hunden et vigtigt forspring, hvis den skulle blive udsat for de ægte usvækkede smitstoffer senere i sit liv. Og ligesom med mennesker, kan hunde blive lidt syge af vaccinationen.
Kun få vaccinerede hunde reagerer med hævelser på injektionsstedet eller hævelser i ansigtet, ørerne eller poterne. Dette er egentligt en mild allergisk reaktion, der godt kan give lidt kløe efter vaccinationen. Tegnene klinger oftest af inden for et døgn helt uden behandling, men i sjældne tilfælde kan det kræve dyrlægehjælp. Så får din hund en kraftig reaktion med hævelse i ansigt, ører eller poster – eller bliver generelt påvirket, skal du kontakte din dyrlæge uden tøven. Ganske sjældent reagerer hunden voldsomt, men da må dyrlægen træde til og hjælpe.

Mere alvorligt sygdomme hos hunde:

Rabies (Hundegalskab)
Hvis din hund skal rejse udenlands, skal den som udgangspunkt vaccineres mod rabies og have et kæledyrspas, men der kan være flere krav alt efter hvor hunden skal hen. Heldigvis opleves rabies ikke mere her i landet, men i andre lande, er det fortsat en stor plage for hundene.
Spørg din dyrlæge til råds eller tjek Fødevarestyrelsens hjemmeside: Link til fødevarestyrelsen.
​​​​​​​
Hundesyge
Inkubationstiden, dvs. tiden fra hunden smittes til den bliver syg, er 3-6 dage. Derefter får hunden høj feber gennem nogle dage, efterfulgt af opkastninger, diarré og flåd fra øjne og næse. Hunden mister appetitten og kan senere få følgesygdomme forårsaget af bakterier.
Følgesygdomme kan være lungebetændelse og øjenbetændelse. Enkelte hunde angribes af akut hjernehindebetændelse som medfører kramper, dårlig koordinationsevne eller lammelser.
Hundesyge findes i hele verden. I de nordiske lande ses typisk nogle tilfælde hvert år. Hundesyge rammer i Danmark kun dels uvaccinerede hunde, hvalpe importeret især fra Østeuropa eller ældre hunde med dårligt ikke velfungerende immunforsvar.
Hundesygevirus kan ikke smitte mennesker, men angriber udover hunde både ræve og ilder, der i øvrigt alle kan være bærere af hundesygesmitten.

Parvovirus
De første sygdomstegn viser sig først og fremmest som kraftige opkastninger og diarré, som hurtigt kan medføre et alvorligt væsketab.
Parvovirus er meget modstandsdygtigt og ekstremt smitsomt, og kan overleve de fleste desinfektionsmidler. Parvo inaktiveres heller ikke ved høje temperaturer. Parvovirus udskilles i store mængder i diarré og opkast. Hvis parvovirus findes i omgivelserne, er det svært at slippe af med igen. Unge hvalpe er de mest følsomme.

Smitsom leverbetændelse
I begyndelsen får hunden høj feber, øget tørst, løbende øjne og næse, samt blødninger i slimhinderne. I alvorligere tilfælde kan der støde væskeophobninger i hele eller dele af kroppen til. Hos hvalpe kan sygdommen forløbe meget hurtigt, og hvalpen kan være død i løbet af få døgn.
Sygdommen forårsages af et virus der spredes direkte mellem hunde eller indirekte gennem kontakt med urin eller afføring. Leverbetændelse kan også overføres med spyt, brug af samme madskål eller legetøj.
Virus kan overleve i flere måneder i hundens omgivelser. Mennesker kan ikke smittes med hunde-hepatitis.

Leptospirose
De første sygdomstegn viser sig cirka en uge efter at hunden er blevet smittet. De første symptomer er uspecifikke og ligner mange andre sygdomme med nedtrykthed, opkastninger og feber. Derfor stilles diagnosen typisk først senere i forløbet, hvor sygdomstegnene er mere udprægede som følge af skader på de indre organer.
Leptospirose skyldes bakterier. Særligt rotter, mus og andre gnavere er vært for disse bakterier, som værten udskiller via urin og afføring.
Smitten kan overføres til hunde, hvis de får kontakt med smittet urin eller urinforurenede omgivelser (stillestående vand, søer, vandpytter, mudder, jord, foder med mere). Mennesker kan også smittes, hvor den har navnet Weils syge.

Kennelhoste
Tegnene på kennelhoste er pludselige anfald af kraftig, ofte helt tør (altså uproduktiv ikke slimet ) hoste. Hunden hoster ofte så længe, at den kaster op.
Mange tolker det som om, hunden har fået noget i den gale hals. Ofte optræder forhøjet kropstemperatur og manglende appetit.
Kennelhoste er ikke i sig selv en livstruende sygdom, men hos hvalpe, ældre eller nyopererede hunde, skal man tage sygdommen alvorligt.
Kennelhoste skyldes ofte enten Parainfluenzavirus eller infektion med Bordetellabakterier. Begge typer er ekstremt smitsomme.
Ved parainfluenza smittes hunden ikke via mennesker eller andre dyr end hunde, da virus ikke overlever ret lang tid udenfor den syge hund.
Bordetella bakterier fra hunde kan i sjældne tilfælde smitte katte og i meget sjældne tilfælde mennesker med nedsat immunforsvar.
Du kan få din hund vaccineret mod enten Parainfluenza alene eller både Parainfluenza og Bordetella. Brug din dyrlæges erfaring – og stol på det råd, du får der. Dyrlægen holder af dyrene – og føler du ikke sikkerhed for de råd du får, så prøv en anden dyrlæge.


DinApoteker.dk Juni 2021
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.