Tilbage

Kløe og hævelse: Hvad kan man gøre ved myggestik?


Sommeren kommer med en masse spændende ting, men myggestik er ikke en af dem. I denne artikel giver vores farmakonomer gode råde om, hvad der virker mod kløen, og hvordan man kan beskytte sig selv og børnene.

Gode råd til at undgå myggestyk

Der er flere ting du kan gøre, for at undgå at blive stukket:
  • Brug langærmet bluse, lange bukser og strømper
  • Myggenet til seng/barnevogn eller lignende
  • Tildække huden med stof
  • Søg væk fra de steder du ved, der er myg

Brug et veldokumenteret myggemiddel

Det mest effektive mod generende myg når du med et myggemiddel. Der findes to typer: syntetiske og naturlige myggemidler. De syntetiske er mere effektive og har en længere virketid end de naturlige, og er derfor ofte at foretrække. De to typer myggemidler virker også forskelligt på myggene; de syntetiske afskræmmer myggene, hvor de naturlige overdøver vores naturlige kropslugte, så vi kamufleres over for myggene.

Tøj mindsker risiko for myggestik

Hvis du sørger for tildækning af kroppen, undgår du mange myggestik. Selvom myg kan stikke igennem tætsiddende tøj og tynde tekstiler, mindsker tøjet risikoen for myggestik betydeligt. Det er med andre ord især utildækkede hudområder, der er mest udsatte (og særligt de steder hvor kroppen afgiver mest varme såsom håndled, ankler og nakke).
Udover at beskytte kroppen ved at sprøjte med myggemidler, kan du aktivt bekæmpe myg i nærområdet vha.f.eks. myggelys og myggespiraler. Hvis man både bekæmper myggene, bruger myggemidler og i øvrigt følger nedenstående gode råd er du optimalt beskyttet.

Hvornår er myg mest aktiv?

Myg er mest aktive om aftenen – især i skumringstimerne. I varme lande ses meget aktive myg imidlertid også i de tidlige morgentimer omkring solopgang. Hvis du om muligt undgår at opholde dig udendørs i disse timer (og husker at

Hvor lever myg?

Skal du ud i naturen, er det svært helt at undgå myg – men du søger at undgå de steder, hvor myggene især trives, kan du begrænse risikoen for myggestik betydeligt.Myggenes favoritsteder er, hvor der er vindstille, skyggefuldt og fugtigt. De lever ofte i nærheden af stillestående vand, fordi deres larver udvikler sig heri. Eksempler herpå kan være skovsøer, vandtrug, grøfte, bassiner o.lign. Undgå derfor disse steder, hvis du kan.

Myggestik om natten

Myggestik, der opstår om natten er ofte et stort problem, fordi man i søvnen er mindre opmærksom på sin krop og derfor har myggene let adgang til deres forehavende.Får du pludseligt får myggestik om natten, bør du dog overveje, om det egentligt er myggestik, der er tale om.
I mange tilfælde er stikkene slet ikke stik, men i stedet bid fra væggelus eller lopper.Hvis der vitterligt er tale om myggestik, kan man med fordel følge sidstnævnte råd på listen ovenfor – dvs. anvendelse af myggenet – fordi det er en af de mest effektive metoder til at undgå myggestik om natten.
I praksis kan man både hænge myggenettet over sengen.Hvis man skal sove i et meget myggeplaget område, kan man evt. overveje at købe et myggenet, som er imprægnerede med myggemiddel. Dette er dog næppe nødvendigt i Danmark.Mange har med succes sprøjte myggemiddel på vindueskarme, døre og vægge, inden sengetid. Så kan myggene forsøge om ikke det er bedre hos naboen.

Når du er blevet stukket af en myg:

Antihistaminer mindsker kløe ved myggestik,og forebygger at reaktionen bliver værre. Man kan også bruge produkter indeholdende Mepyramin(kløestillende) og hvis barnet allerede har kløet i stikket, kan der vælges en udgave med klorhexidin i(desinficerende).
Hvis barnet ikke kan abstrahere fra stikket/eller kløer meget i det:Xylocain kan bruges til at bedøve det lokale område, den køler ved påsmøring og bedøver efter få minutter så barnet fx kan få ro til at sove.

Forebyg store myggestik for børn og voksne

Antihistaminer kan tages, for at forebygge myggestik fra at blive store, men ikke at myggene stikker: Desloratadine til børn fra 1 år*, Loratadin* til børn fra 2 år og Cetirizin* til børn fra 6 år.​​​​​​​
*Loratadin: Børn fra 2-12 år må tage 1/2 tablet hvis de vejer under 30kg.
*Cetrizin: Børn fra 6 år ma tage 1/2 tablet 2 gange dagligt.
*Desloratadine: Børn fra 1-5 år må drikke 1/2 teskefuld 1 gang i døgnet.


DinApoteker.dk Maj 2024
Produkter vi anbefaler:
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.