Tilbage

Medicin og sollys

Sol er godt for meget, men den kan også være farlig og give risiko for skadevirkninger.
Risikoen er størst om foråret når huden er lys og det er derfor vigtigt at beskytte sig mod solen midt på dagen eller hvis man rejser syd på.
Reaktionerne vil vise sig som en solforbrænding hvor huden bliver rød og øm. Nogle personer vil opleve nælder, hævelser og blæredannelse. Reaktionerne ses på de områder der er direkte udsat for solen, men reaktionerne kan sprede sig til omkringliggende hudområder som ikke har været i solen. I værste tilfælde kan huden ikke regenerere sig ordentligt efter forbrændingerne og dette kan på sigt fører til øget risiko for hudcancer.
Medicin der øger risiko for solskoldning

Der er mange former for medicin, som øger hudens følsomhed overfor sollys. Medicinen forstærker altså solens stråler. Den effekt hedder i fagsprog fotosensibiliserende. Det er især lægemidler som P-piller, med det høje indhold af østrogen der kan give øget pigmentering. Vanddrivende lægemidler (thiazider), lægemidler mod acne (f.eks. Tetracyklin) og antibiotika (f.eks. Ciprofloxacin) samt antidepressiva som Citalopram og Amittriptylin.


Men det er ikke kun lægemidler i tabletform, det gælder også lægemidler man smører på huden. I indlægssedlen kan du se, om din medicin øger følsomheden over for sollys.

Brug solcreme, og spørg på apoteket

Du må aldrig stoppe med at tage din medicin, fordi den øger din følsomhed overfor sollys. Du skal i stedet undgå middagssolen, smører dig godt ind i solcreme og gerne flere gange om dagen hvis du bader eller sveder meget. Vær opmærksom på, at solens stråler kan trænge igennem glas og tynde tekstiler, så en lysreaktion kan sagtens optræde indendørs eller ved bilkørsel.

Har du været uheldig og fået en hudreaktion, til trods for, at du har passet på, kan området dulmes med kølige og fugtige omslag. Er dette ikke nok, kan der smøres med en mild kortisoncreme. Spørg på apoteket eller her på chatten, så får du den bedste vejledning.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.