B12-vitamin – til hvem og hvorfor?
Hvad er B12-vitamin?
Hvordan optages B12-vitamin?
Hvem er i risiko for at komme i mangel af B12-vitamin?
Idet der i føden kun findes B12-vitamin i animalske produkter, er der risiko for, at personer, der lever af vegansk eller vegetarisk kost, med tiden vil komme i en mangeltilstand.
Med alderen stiger risikoen for, at man udvikler tilstanden atrofisk gastritis. Det er en kronisk tilstand, hvor parietalcellerne i maveslimhinden går til grunde, og derfor ikke kan producere Intrinsic Factor.
Nogle personer er ikke så gode til at få spist den mængde føde, de har behov for. Dette ses hos nogle ældre mennesker, hvor appetitten måske ikke er så stor; men også hos f.eks. personer med spiseforstyrrelser, eller personer med anden underliggende sygdom.
Hvis man har en inflammatorisk tarmsygdom, er tyndtarmen måske ikke i stand til at kunne optage tilstrækkelig næring, hvilket derved kan give mangel på B12-vitamin. Nogle personer med inflammatorisk tarmsygdom har tillige måske fået fjernet en del af tarmen, fordi den var for syg. Nogle gange går det også ud over den nederste del af tyndtarmen, hvor netop B12-vitaminet optages.
Især lægemidler, der hører under gruppen protonpumpehæmmere, kan ved længere tids anvendelse give risiko for mangel på B12-vitamin. Protonpumpehæmmere nedsætter produktionen af mavesyre kraftigt i parietalcellerne, men nedsætter samtidig også produktionen af Intrinsic Factor, som foregår samme sted. Er man i langtidsbehandling med protonpumpehæmmere, bør man derfor være opmærksom på mangelsymptomer.
Hvad er symptomerne på B12-mangel?
-
125,00 kr
-
134,85 kr
-
125,15 kr