Tilbage

Forhøjet blodtryk


Hvor stort et problem er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk er et meget almindeligt problem hos rigtig mange danskere. Mange har fået det konstateret hos lægen, men man mener også, at der går omkring 920.000 danskere rundt med forhøjet blodtryk, uden at de ved det. Dette kan være livstruende på sigt, så hvorfor skulle gøre hvad vi kan for sænke vores blodtryk? Vi kan på mange måder selv bidrage til, at bedre blodtrykket og lægen kan ordinere medicin, som kan sænke blodtrykket, hvis ikke at livsstilændringer er nok.
Oftest opleves der ikke symptomer på forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk ses oftest ved tilfældighed ved fx en lægekontrol. Der er nogle meget få personer som godt kan opleve symptomer, som hovedpine, svimmelhed, hjertekrampe ved anstrengelser, at føle sig forpustet og træt.

Hvad betyder blodtryk?

Blodtrykket er det tryk der er på den indvendige side af vores blodkar. Der er forskellige faktorer, som har betydning for hvor højt blodtrykket er. Fx hvor hårdt hjertet slår, hvor meget blodet fylder og hvor meget plads der er i karret. Blodtrykket vil derved også ændres ved fx ændringer i aktivitet.
Når vi måler blodtryk, er der tale om det systoliske blodtryk og det diastoliske blodtryk. Det systoliske blodtryk er det høje blodtryk. Det er det tryk, som er på den indvendige side af karret, når hjertet pumper blod ud. Det diastoliske blodtryk er det lave blodtryk, som ses når hjertet fylder sig igen.
Man måler blodtrykket i millimeter kviksølv. Et normalt blodtryk skal hos en voksen ligge under 140/90. Men har man problemer med forhøjet blodtryk, så kan lægen have et andet behandlingsmål. Dette ses ved fx folk med diabetes.

Korrekt måling af blodtryk

Der er nogle ting, som du skal være opmærksom på for at måle blodtrykket korrekt:
  • Man må ikke ryge 30 minutter før en blodtryksmåling
  • Det er vigtigt at man ikke taler imens blodtrykket måles
  • Man skal have forholdt sig helt rolig i 5 minutter op til blodtryksmåling
  • Man skal slappe helt af under måling
  • Man skal sidde ret op på en stol med benene i 90 grader
  • Man skal være opmærksom på at blodtrykket hos lægen oftest måles lidt højere som ved hjemmemåling
”Jeg har sikkert forhøjet blodtryk, fordi mine forældre også har det”
Måske – måske ikke. Forhøjet blodtryk kan godt være genetisk disponeret. Men der kan faktisk være mange andre årsager til, at man har problemer med for højt blodtryk. I 95% af tilfældene kan man ikke sige helt præcist hvad det skyldes.
Hos ældre kunne det skyldes stive kar. Man er også i højre risiko jo ældre man er. Men man kan også øge risikoen for forhøjet blodtryk ved overvægt, rygning, ved stort indtag af mad med højt saltindhold, stort indtag af alkohol og for lidt fysisk aktivitet.

”Hvad kan jeg selv gøre for at nedsætte forhøjet blodtryk?”
Der er mange ting du kan gøre for at mindske risikoen for at få forhøjet blodtryk eller nedsætte dit allerede eksisterede forhøjede blodtryk.
Kig på din kost. Måske ville en kostomlægning være en fornuftig ting at starte med. Det er vigtigt at man reducerer indtaget af salt i sin kost. Det skyldes simpelthen at salt binder vandet og at det vil gøre volumen af blodet større og derved give et højere blodtryk. Derudover bør du tænke over at mindske indtaget af det mættede fedt. Det mættede fedt er det usunde fedt. Det findes i de animalske produkter. Man kan med fordel spise efter de 10 kostråd. Hvis man vil passe på sit blodtryk, skal man også holde sit alkoholforbrug nede. Anbefalingerne lyder højest 7 genstande for kvinder om ugen og 14 for mænd.
Overvægt øger også risikoen. Så er man overvægtig, og har en BMI over 30 - eller måler man over 88 cm rundt om livet som kvinde eller 102 cm som mand, så bør man starte et vægttab.
Ryger du er rygestop også en meget god idé, da rygning er en risikofaktor for hjertekarsygdomme. Motion er også vigtigt. Man anbefaler 30 minutters motion dagligt af moderat intensitet. Man siger at en halv times daglig motion af moderat intensitet vil kunne sænke det diastoliske blodtryk/det lave blodtryk.
Er man meget stresset, kan man med fordel øve sig, i at håndtere stressede situationer bedre. Når man er stresset, frigives der mere adrenalin, som øger blodtrykket.

”Behøver jeg at tage min medicin, når jeg alligevel ikke kan mærke, at jeg har forhøjet blodtryk?”
Ja – hvis din læge har ordineret medicin mod forhøjet blodtryk, så er det meget vigtigt at du fortsætter behandling. I langt de fleste tilfælde kan man ikke mærke, at man har forhøjet blodtryk. Men selvom man ikke kan mærke det, så er det meget vigtigt, at man tager sin medicin, som ordineret af lægen. Når man har forhøjet blodtryk, øger man sin risiko for, at få åreforsnævringer. Det kan medføre blodpropper i hjernen, i hjertet eller give hjertekramper. Derudover kan forhøjet blodtryk give hjerneblødninger og hjertesvigt.
Behandlingen af forhøjet blodtryk er oftest livslang. ​​​​​​​
DinApoteker.dk December 2022
Produkter, der hjælper på blodtrykket:

Omron M3 Blodtryksmåler

Fuldautomatisk Blodtryksmåler

1 stk. (med manchet 22-42 cm)

Varen er på lager
771,30 kr 748,15 kr
Relaterede artikler:

Forhøjet blodtryk hos kvinder

Forhøjet blodtryk er et meget almindeligt problem hos rigtig mange danskere. Mange har fået det konstateret hos lægen, men man mener også, at der går omkring 920.000 danskere rundt med forhøjet blodtryk, uden at de ved det. Dette kan være livstruende på sigt, så hvorfor skulle gøre hvad vi kan for sænke vores blodtryk?


Hvad gør omega-3 i min krop?

Omega-3 fedtsyrer er noget af det sundeste fedtstof, du kan indtage, læs mere om omega 3 her. De kaldes flerumættede fedtsyrer. De 3 vigtigste er DHA, EPA og ALA. Vi får ALA fra vegetabilske kilder. DHA og EPA får vi fra havet. Den største kilde er fisk, især fede fisk. Vi får også DHA og EPA fra kosttilskud med fiskeolie, krill- og algeolie.


Forhøjet blodtryk hos mænd

Hvad er blodtryk og hvordan måles det på mænd?
Et blodtryk er det tryk som er i kroppens pulsåre, og er trykket højre end det normale (120/70) er der tale om et forhøjet blodtryk. – I dagligtale vil det sige som 120 over 70. Blodtrykket vil ændre sig i løbet at dagen ved alle mennesker, og det kan ændre sig fra dag til dag.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.