Flåter på hunde og flåtbeskyttelse
Den mest almindelige flåt i Danmark er skovflåten (Ixodes ricinus). Flåten er ikke et insekt, men en blodsugende mide – en slags spindler som lever af blod fra f.eks. hunde og mennesker.
Skovflåten finder du i fugtige og skyggefulde miljøer, og fremfor alt i områder med halvhøjt græs og nær vand. Flåtens spyt er lokalbedøvende, så det er smertefrit at blive bidt af en flåt. Den tid som flåten sidder fastbidt, afhænger af hvilket livsstadie flåten befinder sig i. Flåten har fire livsstadier; æg, larve, nymfe og voksen. Det kræver et blodmåltid at gå fra larve til nymfe, og fra nymfe til voksen. Larverne suger blod i 3-5 dage, mens de voksne suger blod i en uge eller mere, hvis de får lov til at blive siddende.
Flåtsæson
Flåterne er aktive så snart temperaturen overstiger 5 grader. Ved en mild vinter begynder flåtsæsonen derfor i det tidlige forår og varer til langt ud på efteråret.Jagthunde og hunde som bor på landet, udsættes ofte for flåter specielt i områder med meget vildt. Hunde der bor i byer kan dog også få flåter, hvis de luftes i parker, skove og i haver.
Tjek din hund for flåter hver dag
Flåtbeskyttelse for dyr - uden recept
Der findes mange midler, der kan beskytte din hund mod flåter; f.eks. tyggetabletter, halsbånd og pipetter, der dryppes på huden. Nogle af midlerne har en langvarig effekt, mens andre har en kortere effekt. Nogle kan vaskes af, andre kan ikke, og det kan have betydning, hvis din hund svømmer eller vaskes ofte. De nyeste midler fås kun på recept, mens de ældre produkter også kan købes i håndkøb.
Du kan her se, de midler du kan købe uden recept: Link til flåbeskyttelsemidler
Vær opmærksom på, at nogle loppe- og flåtmidler til hunde er meget giftige for katte! Læs brugsanvisningen inden brug.
Forebyggelse imod flåtbid:
De senere år er der kommet nogle midler, der virker afskrækkende på flåter, lopper og tæger. De smører eller sprayer midlerne på inden du skal ud i naturen. Vi anbefaler dog ikke at du anvender midlerne på hunden og andre kælesyr, da disse ofte slikker stofferne i sig.
Flåtbårne sygdomme
Flåter kan overføre sygdomme til både mennesker og dyr. Hunde kan typisk få borreliose og anaplasmose, mens mennesker typisk kan få bl.a. borreliose og TBE (hjernebetændelse.)
Symptomer på borreliose udvikles efter 1-4 uger. Blandt de hunde, der bliver syge, ses ofte halthed, der vandrer fra ben til ben. Feber, appetitløshed og træthed forekommer også. Hos mennesker kan man se et karakteristisk ringformet udslæt omkring flåtbiddet samt hovedpine. De fleste hunde der smittes, udvikler dog ikke sygdom.
Borreliose er en bakteriel infektion og behandling med antibiotika har som regel en god effekt. Smitterisikoen kan begrænses, hvis flåten fjernes eller dør inden et døgn. Det er også derfor vigtigt at fjerne flåten, så snart man opdager den.
Sygdommen anaplasmose angriber fremfor alt hunde. Den forårsages af en bakterie, som formerer sig inde i de hvide blodlegemer.
Syge hunde har ofte uspecifikke symptomer som feber, træthed og appetitløshed. Men halthed og ledsmerter kan også forekomme. De fleste hunde der smittes, udvikler dog ikke sygdom. Behandling med antibiotika har sædvanligvis god effekt. Som for borreliose begrænses smitterisikoen, hvis flåten fjernes eller dør inden et døgn.
Skovflåten kan overføre hjernebetændelse (TBE - Tick-Borne Encephalitis). TBE er sjældent forekommende i Danmark, men optræder hyppigere i f.eks. Sverige og Tyskland. På Bornholm påvises der ca. 3 årlige tilfælde af TBE hos mennesker. Dertil har der været to tilfælde i hhv. 2008 og 2009 i Nordsjælland.
Flåten kan overføre TBE virus fra det øjeblik den bider. Jo længere tid den sidder fastbidt, desto mere virus kan den overføre, så også i dette tilfælde gælder det om at fjerne den hurtigst muligt.
DinApoteker, Oktober 2022
Produkter vi anbefaler:
Relaterede artikler: