Tilbage

Hvordan skal jeg reagere ved feber hos børn og voksne?

Mange bliver bekymrede, når de oplever legemstemperaturen stiger, og vi får feber. Høj feber lyder alvorligt, og så kan det umiddelbart godt virke oplagt at kontakte lægen eller lægevagten. Men det er faktisk ikke så afgørende, om termometeret viser 38 eller 40 grader. Du kan her se vores udvalg af termometre.
Patientens almentilstand er klart vigtigste pejlemærke for, om man kan se tiden lidt an eller med fordel bør kontakte en læge med det samme. Børn kan have meget høj feber, men hvis barnets almentilstand ikke er påvirket, er der som hovedregel ingen grund til at kontakte lægen.
Man kan give barnet paracetamol (Panodil, Pamol etc.) og se udviklingen an et par timer. Hvis barnets almentilstand ikke er påvirket, vil lidt paracetamol ofte bevirke, at barnet får det bedre. Og så fejler det sjældent noget, der kræver lægehjælp.
Ved alvorligere tilstande, hvor barnet ikke er som vanligt, så bør lægen eller lægevagten kontaktes, ligeså, hvis der ikke opleves bedring efter behandlingen.
Det er vigtigt at kontakte lægen eller lægevagten ved disse advarselstegn:
  • Hvis barnet har hurtig og eller besværet vejrtrækning. Eksempelvis også ved hvæsende eller pibende vejrtrækning.
  • Hvis barnet har udslæt, der ikke svinder ved tryk på huden.
  • Hvis barnet har nedsat urinproduktion, eller der ikke som normalt er vådt i bleen.
  • Hvor barnet virker slapt eller svær kontaktbar.
Når der er feber hos voksne:
Temperaturen er et tegn, men det er ikke altafgørende. Mange kender til en helt banal virussygdom der kan være med meget høj feber. Omvendt kan man sagtens have svagt forhøjet temperatur, hvor der er behov for behandling.
Igen er det patientens generelle almentilstand, som er afgørende for, om lægen skal på banen. Er almentilstanden i orden, så skal man tage den med ro – og slappe af. Dit immunforsvar skal bruge energi til at bekæmpe infektionen.
Tag gerne noget paracetamol (F.eks. Panodil eller Pamol ) Det virker febernedsættende. Drik noget varmt – og hold dig gerne under dynen.
Det er vigtigt du kontakter læge, hvis din vejrtrækning besværes, og hurtig vejrtrækning, og din vejrtrækning piber eller hvæser.


DinApoteker.dk Januar 2022

Produkter vi anbefaler:

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.